Kundaliinijooga
Kundaliinijooga on kokonaisvaltainen joogamuoto jossa yhdistellään fyysisiä liikkeitä ja asentoja, hengitysharjoituksia sekä ääntä mantrojen muodossa. Tyyliltään se on dynaamista joogaa, jonka tarkoituksena on saada energiaa liikkeelle. Jokaisen tunnin lopussa tehdään meditaatio jossa hyödynnetään edeltävän harjoituksen vaikutukset. Tuntia on helppo seurata vaikka ei olisi aikaisempaa kokemusta joogasta - siitä huolimatta että harjoitukset tehdään silmät kiinni. Vaikka liikettä tunnin aikana tulee paljon, ei ole tarkoitus suorittaa mitään, vaan jokainen osanottaja tekee jokaisen harjoituksen juuri sillä hetkellä itselleen sopivaan tahtiin ja tyyliin. Tässä on kundaliinijoogan ydin - oppia kuuntelemaan kehoaan ja itseään. Siksi sitä kutsutaan myös tietoisuuden joogaksi.
Mitä paremmin opit kuuntelemaan itseäsi, ja mitä tietoisemmaksi itsestäsi tulet, sitä vahvemman ja vakaamman yhteyden löydät kehon ja mielen välillä. Kun tietoisuus laajenee, mielen hallinta helpottuu ja tunne-elämä tasaantuu. Et enää tunne tarvetta ajelehtia mielijohteesta toiseen tai heittäytyä seuraavan kriisin vietäväksi kun löydät oman keskustasi ja opit pysyttelemään siinä. Arkisemmin voisin sanoa, että ei enää pinna kiristy niin helposti eikä arkiset asiat ahdista yhtä paljon. Tämä on ainakin oma kokemukseni - ja moneen muun säännöllisesti joogaavan.
Kundaliinijoogatunnin kulku
Kundaliinijoogan viikkotunti kestää 90 minuuttia. Jokaiseen kundaliinijoogaharjoitukseen kuuluu fyysisen liikesarjan (kriyan) lisäksi mantrat, meditaatio ja rentoutuminen. Harjoituksissa tehdään myös erilaisia hengitysharjoituksia (pranayam), sormi- ja käsiliikkeitä, sekä käytetään silmien asentoja syventämään harjoitusta.
Ota mukaan tunnille oma alusta ja vesipullo. Viltit ja tyynyt löytyvät salista.
Salissa ei ole erillistä pukeutumistilaa, joten suosittelen pukemaan valmiiksi rennot vaatteet. Kannattaa suosia luonnonmateriaaleista valmistettuja mukavia vaatteita, jotka eivät kiristä.
Tunnin jälkeen on hyvä juoda runsaasti vettä.
Tavallinen kundaliinijoogatunti etenee seuraavalla tavalla:
- Tunti alkaa alkuvirittäytymisellä, eli alkumantrojen laulamisella.
- Tämän jälkeen teemme lämmittelyharjoituksia jotka valmistavat meitä tulevaan harjoitukseen. Lämmittelyyn kuuluu usein myös jokin hengitysharjoitus.
- Lämmittelyn jälkeen teemme varsinaisen harjoitussarjan, eli kriyan. Kriyoja on satoja erilaisia, joten jokaisella tunnilla kriya on erilainen.
- Harjoitussarjan jälkeen on loppurentoutuksen aika. Loppurentoutus on se aika jolloin tehdyn harjoitussarjan hyöty iskostuu meihin. Samalla keho saa aikaa palautua ja parantua.
- Harjoituksen lopuksi teemme meditaation.
- Viimeisenä laulamme vielä loppulaulun ja -mantran