
Meditation och andningsövningar
Hengitysharjoitukset
Työskentelen paljon stressaantuneiden ja ylikierroksilla olevien kanssa, ja yhä uudestaan olen todennut, miten hengittäminen on tärkein työkalu kehon ja mielen rauhoittamiselle. Se on työkalu, joka kulkee aina mukanamme, ja sen vaikutukset on välittömät. Muutamalla minuutilla on jo vaikutuksia, jotka jokainen voi aistia. Hengityksestä ja sen vaikutuksista on onneksi alettu puhumaan viime vuosina enemmän, mutta edelleen sen voima yllättää. Tapa, jolla hengitämme, on tiiviisti yhteydessä kehon toimintaan – sydämen sykkeeseen, hapen ja hiilidioksidin kulkuun, hormonitoimintaan sekä mielen maailmaan. Parhaimmillaan se voi auttaa kehoa tasapainottamaan mm. stressihormoneja, ja jopa ruokkii aivojamme. Ei ihme että hengitysharjoituksilla on todettu olevan moninaisia terveysvaikutuksia. Useimmissa harjoituksissa oleellista on nenän kautta hengittäminen, ja haluankin kannustaa kaikkia opettelemaan hengittämään arjessa nenän kautta.
Tietoinen hengittäminen on myös läsnäoloharjoitus. Hengityksen avulla on helppo palauttaa huomio ja keskittyminen olennaiseen – tähän hetkeen. Se auttaa tuomaan totuudenmukaista näkökulmaa käsillä olevaan tilanteeseen. Varsinkin niinä hetkinä kun tunteet meinaa ottaa vallan, hengitys ankkuroi meidät omaan kehoon, ja hidastaa (mielen) vauhtia. Ja mitä enemmän tämän työkalun käyttöä on harjoitellut, sitä helpompi se on ottaa käyttöön myös niissä tilanteissa, joissa se tuntuu haastavalta.
Hengittää voi monella eri tavalla, ja jokaisella tavalla ja tyylillä on omat vaikutuksensa hyvinvointiimme. Itse olen paneutunut erilaisiin pitkäaikaisen stressin
Järjestän Soltorpissa muutamia hengitystyöpajoja vuodessa, ja niistä löytyy lisää tietoa täältä. Pidän työpajoja myös yksityisille ryhmille, ja niistä löytyy lisää tietoa täältä. Voin myös räätälöidä hengitystyöpajan teidän tarpeisiinne.
Ohjattu meditaatio
Meditaatio mielletään usein mielen hallinnaksi, mutta itse ajattelen että se ennemminkin on mielen tarkkailua, sopivan etäisyyden päästä. Mieli synnyttää uusia ajatuksia niin tiuhaan tahtiin, että edes tietoinen mielemme ei pysty niitä kaikkia havaitsemaan. Siksi on tärkeää, ainakin meditaatiota aloitellessa, antaa mielen jatkaa tarinointia, ja tietoisesti etäännyttää oma olemus ja tunteet kaikista niistä tarinoista Usein puhutaan myös mielen hiljentämisestä, mutta mieli harvoin hiljenee täysin. Jos aloittelevan meditoijan mieli hiljenee tuhannesosa sekunniksi, on se jo lottovoitto.
Meditoida voi monella eri tavalla, mutta monilla meistä meditaatiota pidempäänkin harjoittaneilla saattaa hiljentyminen ja hetkeen rauhoittuminen kestää pidemmän aikaa. Välttämättäkin tietoinen mieli alkaa käymään läpi päiväntapahtumia ja tehtävälistaa, kun vihdoin keho hiljentää/hiljenee ja pysähtyy paikoilleen. Fokuksen pitäminen tuntuu välillä lähes mahdottomalta. Tämän takia suosin aloittelijoille meditaatioita, joissa annetaan mielelle jotain tekemistä, mielellään enemmän kun yksi asia. Se voi olla hengityksen tarkkailu, katseen vieminen tiettyyn kohteeseen tai esineeseen, kehon liike tai asento, mantran lausuminen, ohjauksen kuuntelu – tai yhdistelmä näitä kaikkia. Tärkeintä, ja samalla vaikeinta, on kuitenkin armollisuus itseään kohtaan. Jos olet kuullut, miten joku jo toisella meditointikerralla koki jotain ihmeellistä ja ihanaa, syvää yhteyttä itseensä tai ympäristöönsä, voin vakuuttaa että et ole outo tai poikkeava jos sinulle ei käynyt niin. Ennemminkin kuulut enemmistöön, joille meditoiminen ja sen syventyminen avautuu pikkuhiljaa. Prosessi tuntuu välillä jopa turhauttavan hitaalta, mutta lupaan että se on kaiken vaivan arvoista.
Meditoimisella on monenlaisia vaikutuksia hyvinvointiimme, ja niistä voit lukea enemmän Tarinat osiossa.
Ajoittain vedän ohjattuja meditaatioryhmiä, ja niistä löytyy lisää tietoa täältä.
Helppo tapa kokeilla meditointia ja hengitysharjoituksia on esimerkiksi kundaliinijooga-tunnilla käyminen.
